Der er mange forskellige formål med at hente video ind i computeren og på samme tid mange forskellige medier at gemme den færdige video på.
Du skal tage stilling til hvad du vil med video på din PC for at finde ud af hvad du har behov for af hardware og software.
Jeg har prøvet at dele emnet op i forskellige kategorier herunder:
Overførsel – Stiktyper – Hardware – Korttyper – Fil-formater
Her kan du hente et mini-program (52KB fra Microsoft) til at capture (i lille format). Det kan fint bruges til at teste din Firewire. Jeg har kun prøvet med Windows XP Pro!
Og dette WinDV (40KB) – er et lille smart capture program i DV kvalitet, som kan starte/stoppe dit kamera og indlæser hver sekvens i en fil for sig som navngives med Dato:Tidskode. Meget smart!
Kvaliteten af de forskellige systemer kan du læse om her.
Hvilke apparater kan tilsluttes computeren:
Digital kamera, Analog kamera, Fjernsyn, Videooptager, DVD-afspiller, Digital videooptagere, Video konverteringsboks – kort sagt alt videoudstyr.
Medier til den færdige video:
Kamera bånd, VHS, S-VHS, VCD, SVCD, DVD, Computer, Internet – altså også alt videoudstyr.
Metoder til overførsel af video:
- Firewire (IEEE-1394a) kan være DV kamera eller DV Videobåndoptagere. Stikket er enten 4-bens eller 6-bens. Det 6-benede minder lidt om et USB-stik i udformning, men er tilspidset i den ene side. Kræver at du har et kort i din computer med et Firewire stik. Derved kan du køre DV video ind og ud af computeren fra/til en anden Firewire enhed. Overførslen foregår uden kvalitetstab.
-
Component (YUV eller RGB) benyttes på professionelt udstyr og bruger som regel BNC stik, men kan også overføres med Phono-stik eller via SCART.
Component video er opdelt i 3 signaler som er Y (Lys), U (R-Y) og V (B-Y). Yderligere kan der være et separat Sync signal i et fjerde stik.
Nogle DVD-afspillere har også RGB-component udgang, som tilsluttes via SCART stikket til fjernsynet. Dette kan bruges hvis du indstiller DVD’en til det, og hvis dit fjernsyn har RGB indgang er det en god idé at anvende den – læs i manualen hvilket SCART-stik der understøtter det. - S-Video (YC, S-VHS) kan være Kamera,Fjernsyn, Videobåndoptagere og DVD-afspillere o.s.v. Kræver et Mini-DIN stik i din computer. Det kan være et decideret redigeringskort, som både har en indgang og en udgang. Det kan også være et grafikkort med indbygget Video-Out eller Video-In eller begge dele. Kvaliteten svinger meget på disse kort og der er ofte forskel på, hvilke formater der anvendes.
- Composite (VC) kan være Kamera, Fjernsyn, Videobåndoptager, DVD afspiller o.s.v. Kan være enten redigeringskort eller grafikkort og her gælder det samme som med S-Video. Forskellen på de to ligger i kvaliteten af signalet hvor S-Video klart er den bedste.
- TV-signal (VHF, UHF) overføres gennem et antennekabel. Signalet består af en højfrekvent bærebølge som er moduleret med et af de ovenstående videosignaler. For at få et videosignal kræves der en demodulator der kan fjerne bærebølgen så kun videosignalet er tilbage.
- Hvis du udelukkende bruger DV udstyr kan du bruge et ganske almindeligt IEEE-1394a kort, også kaldet FireWire eller i-Link. Det er den billigste løsning hvad interface angår. Kortet skal være OHCI kompatibelt. >>> Det nye IEEE1394b kan ikke bruges til MiniDV !!!
- Hvis du har Composite (VC) video ind og udgange, med Phono stik, eller S-video (YC), med mini-DIN stik på dit udstyr, skal du have et interface der passer hertil. Du får altid en bedre kvalitet med S-video end med composite video.
Der findes forskellige grafikkort som har analog ind og ud. Du skal dog være opmærksom på hvilket fil-format de bruger, da nogle af dem gemmer video i kraftigt komprimeret MPEG-format og andre bruger det bedre MJPEG eller DV format.
Et nummer bedre er et decideret redigeringskort, som ofte giver en meget bedre kvalitet og komprimerer i MJPEG eller DV. - Har du Component video med BNC bøsninger hvor du kører signalerne hver for sig i coaxial-kabler skal du have noget professionelt udstyr. Der findes flere forskellige konverteringsbokse med Component ind og udgange.
- Hvis det er et TV-signal du vil tilslutte computeren kan du benytte et TV-kort som kan anvendes til at se fjernsyn på din computer.
- FireWire – 150 Kr og op – Ved nogle af de dyrere kort medfølger et DV kabel og mere eller mindre avancerede redigeringsprogrammer hvoraf Pinnacle Studio vers. 8 er et af de bedre.
- Composite/S-video – 600 Kr og op – Grafikkort er billigst (da du får hele to ting) men check hvordan video-filer gemmes. Redigeringskort fås fra ca. 1500 Kr og op og giver ofte et bedre resultat med flere indstillingsmuligheder. Hvis du f.eks. køber et Pinnacle Studio Deluxe får du et kort med indbygget FireWire, Composite og S-video tilslutning hvor alle indgange komprimerer video i DV format. Hvis du vil klippe og redigere i videoen er det en god investering med et decideret redigeringskort.
- Konverteringsbokse – ca. 1200 Kr og op – virker som et redigeringskort, men er i en ekstern boks med enten Firewire eller USB forbindelse til computeren. Dazzle har flere forskellige modeller og Canopus ADVC-100 eller Datavideo DAC-100 klarer jobbet med at konvertere video mellem Digital og analog. Disse har både Composite og S-video ind/udgange. Vil man også have Component (YUV) video tilslutninger er der f.eks Datavideo DAC-2, Canopus ADVC-500 eller Laird LTM-5500 (priser fra 5800,- og op)
Jeg har prøvet forskellige kort gennem tiderne og benytter stadig mit aldrende DV500 fra Pinnacle.
Når man snakker redigerings-kort kommer man ikke uden om Pinnacle, som faktisk er næsten enerådende på konsum markedet. De laver også professionelle systemer, men her er de mere presset af konkurrenterne og nok ikke så udbredte. Iøvrigt er Pinnacle blevet opkøbt af Avid i 2005, men det er jo en anden historie.
Et godt og stabilt kort er Pinnacle Studie AV/DV med programmet Studio 9.
Det er simpelthen et suverænt system som kører helt uden problemer. Du kan overføre video fra både digitale og analoge medier og gemme i flere forskellige formater. Redigering af din video er enkelt og ligetil og der kan tilføjes effekter, tekster og audio. Og så kan du gemme dit færdige mesterværk på VCD, SVCD, DVD, Harddisken, Bånd eller køre det ud til din hjemmeside som enten Windows Media eller Real Media.
Filerne kan direkte overføres til Adobe Premiere til avanceret redigering og hentes tilbage bagefter.
Jeg har prøvet det på en AMD Athlon 1800MHz, 512MB RAM med en 7200rpm 80GB harddisk samt On-Board lydkort. Og det virkede bare 100% uden irriterende fejlmeddelelser.
Kortet koster ca. 1800,- Kr og leveres med dansk brugsvejledning. Kan købes ved f.eks. Merlin/Fona eller via nettet.
Inden du investerer i noget bør du lige undersøge om din maskine kan bruges sammen med det medfølgende hardware/software. Gå til fabrikantens hjemmeside og se om den er kompatibel – ellers kan du godt løbe ind i vanskeligheder.
Formater du kan optage/afspille:
Vil du producere video på DVD eller VCD uden at redigere i den, vil et Capture- eller TV-Kort der benytter MPEG-2 kodning være fint. Du sætter din afspiller til indgangsporten, optager i det ønskede format og brænder det direkte på DVD/CD. No problemos!
Vil du redigere i din video (klippe, titler, stillbilleder etc.) skal du have et andet format, som ikke komprimerer for hårdt. Her kan du vælge mellem MJPEG eller DV codecs og køre det ind i en avi-fil eller du kan anvende MPEG2 med kun I-frames.
Du kan læse mere under Codecs eller Komprimering.