Hvordan køber man videokamera?
Hvordan finder man det bedste videokamera?
Hvad skal man kigge efter?
Det er sådan nogen spørgsmål der bliver stillet når man skal ud og investere i et videokamera. Er det første gang du skal have et videokamera kan det være meget svært at vælge fordi du ikke har noget at sammenligne med. Har du et ældre videokamera som skal skiftes ud er du lidt bedre stillet. Men for de fleste er det et uigennemskueligt marked med masser af videokameraer til mange forskellige priser.
Kvaliteten af de forskellige systemer kan du læse om her.
Mine råd til videokamera køb.
Først skal du afdække dit behov for et videokamera – altså hvad skal du bruge det til.
Er det til familieoptagelser eller vil du bruge det professionelt. Skal du redigere i filmen efter optagelserne eller skal det fremvises uden ændringer. Skal det afspilles direkte fra videokameraet eller vil du kopiere det over på et andet medie.
Og så er det selvfølgelig også væsentlig om du vil betale 5.000 eller 20.000.
Objektivet skal være god kvalitet med stor diameter så der kan komme en masse lys ind og der skal være mulighed for manuel justering af skarphed (Fokus). I objektivet skal der være zoom (Tele) og gerne en manuel zoom justering. Det kan være en god idé med indbygget optisk “billed-stabilisator”.
CCD‘en skal være en rimelig størrelse. Mest udbredt til små videokameraer er en 1/6″ CCD. De bedre har 1/4″, 1/3″ eller større og så er der 3CCD system med 3 stk CCD, een til hver farve.
Altså vælg så stor en CCD du kan.
En CCD til video opgives ikke i MegaPixels, da billedstørrelsen altid er fast for almindelig video (Noget andet er HD, som ikke berøres her). Betegnelsen MegaPixel, henviser til videokamera med indbygget digital fotografering.
Audio (også kaldet lyd) er der meget stor forskel på. Hvis du køber MiniDV videokamera er der mulighed for stereo lyd i 2 kanaler med 48000Hz sampling eller 4 kanaler med 32000Hz sampling. Det sidste kan anvendes hvis du redigerer direkte på videokameraet og gerne vil lægge ekstra lyd på.
Mange videokameraer har en middelmådig mikrofon indbygget, men ofte vil der være støj fra motoren i videokameraet som kommer med på optagelserne. Check om der er mulighed for at sætte en ekstern mikrofon til.
Båndsystemet kan være Hi8, Digital8, Micro-MV eller MiniDV. Hi8 er billige, men de er på vej ud af markedet til fordel for Digital8. Digital8 kører med samme bånd (8mm) og kameratyper som Hi8, men er “opdateret” så de gemmer video informationerne på båndet i samme digital format som MiniDV så overførsel til PC virker på samme måde.
MicroMV er et nyt format fra Sony som bruger mindre bånd end MiniDV. Optagelserne gemmes i MPEG-2 formatet direkte på båndet.
DV (Digital Video) findes i forskellige formater, men det mest udbredte til hjemmebrug er MiniDV, som efterhånden helt har overtaget markedet. MiniDV er et lille 6mm bredt bånd som kan købes til 60 eller 90 minutters videooptagelser.
Hvis du er i tvivl så køb et MiniDV videokamera.
Tilslutningsmuligheder. Kan du sætte det direkte til dit fjernsyn eller videooptager og er det med phono stik (Composite) eller er der også mulighed for din-stik (S-video).
Hvordan kan det sættes til computeren hvis du vil redigere videoen. Er der både DV ind og DV ud, eller kun udgang, og er det en standard IEEE-1394 port. Hvis der både er DV ind og ud kan du spare en del penge til et redigeringskort til computeren. Så kan du nemlig sende den færdige video tilbage til videokameraet og derfra videre til f.eks. videobåndoptager eller DVD-optager.
Digitaludstyr på videokameraet, som f.eks. billedstabilisator og zoom er noget man skal være forsigtig med. Digital billedstabilisator virker ved at videokameraet undersøger det motiv der er på søgeren og hvis der kun er små forskelle beholder den billedet som det er.
Hvis du ikke kan få en zoom i objektivet er det ofte det samme som ingen zoom. Digital zoom virker på den måde, at billedet forstørres elektronisk med deraf følgende dårlig kvalitet.
Lidt erfaringer med
Canon XM1 (19.000), JVC GR-DVL357 (7.000) og Panasonic AG-DVX100A (28.000).
Alle tre videokameraer optager på MiniDV bånd, så båndtypen er det samme. Men det er så også det eneste der er det samme for alle tre.
Canon har 3xCCD 1/4″ og Panasonig 3xCCD 1/3″ medens JVC nøjes med 1xCCD på 1/4″.
Når vi sammenligner optagelserne på de 3 videokameraer ses en tydelig forskel i farvedybden.
Ved 10x optisk zoom har JVC en tydelig tendens til at udviske komplekse områder af billedet, som Canon og Panasonic stadig kan vise skarpt. Det hænger helt sikkert sammen med størrelsen af objektivet (og den lille CCD), hvor JVC mangler lys til at tegne billedet helt skarpt.
Panasonic er dog de andre 2 klart overlegen både i kvalitet og pris ;o)
Vi havde dette VIDEOKAMERAVi brugte det til ferieoptagelser, reklamevideoer, musikvideoer og længere reportager og præsentationer.Vi har gjort nogle gode erfaringer med videokameraet. Billederne står flot skarpe også ved kraftig brug af den optiske zoom. Digital Zoom kan bruges med måde og er god hvis man kan holde kameraet stille. Zoom virker rimelig hurtigt, men nogle gange kunne det være godt med en manuel. Søgeren er god med en utrolig høj opløsning og i farve og skærmen har en god størrelse og kan drejes rundt. Lydoptagelsen mangler i høj grad en manuel justeringsmulighed, men det skulle være bedre på den nyere model XM-2. |
CANON DM XM-1 Digital videokamera – MiniDVTeknikken: Canon Flourite 58mm High Quality Linse 20 x Optisk Zoom – 100 x Digital Zoom Optisk billedstabilisator – 3CCD billedsensor Farve søger og LCD – Stereomikrofon Programmerbar Auto Exposure (AE) Manuel/Auto Fokusering – DV in/out Anamorphisk 16:9 osv. osv. Så det ……. |